Зробити стартовою Додати у обране
 
Чернігівська районна санепідеміологічна станція » Санепідситуація » Запобігти ботулізму можливо.
Навігація по сайту
Головна сторінка
Інформаційний бюлетень
"Мобільний зв'язок
та здоров'я людини"
План роботи
Розпорядчі документи
Надзвичайні ситуації
Оголошення
Санепідситуація
Заходи адмінвпливу
Лабораторні дослідження
Про публічну інформацію
Історія
Реквізити
 
Популярні статті
» Лабораторні дослідження з 16.07. 2019 р. ...
Архів новин
Серпень 2019 (1)
Липень 2019 (3)
Червень 2019 (5)
Травень 2019 (4)
Квітень 2019 (6)
Березень 2019 (9)
Лютий 2019 (9)
Січень 2019 (2)
Грудень 2018 (2)
Листопад 2018 (4)
Жовтень 2018 (6)
Вересень 2018 (3)
Серпень 2018 (7)
Липень 2018 (3)
Червень 2018 (5)
Травень 2018 (8)
Квітень 2018 (11)
Березень 2018 (10)
Лютий 2018 (8)
Січень 2018 (12)
Грудень 2017 (8)
Листопад 2017 (11)
Жовтень 2017 (8)
Вересень 2017 (5)
Серпень 2017 (7)
Липень 2017 (4)
Червень 2017 (5)
Травень 2017 (18)
Квітень 2017 (7)
Березень 2017 (6)
Лютий 2017 (6)
Січень 2017 (3)
Грудень 2016 (6)
Листопад 2016 (6)
Серпень 2016 (1)
Липень 2016 (1)
Червень 2016 (1)
Травень 2016 (4)
Квітень 2016 (5)
Березень 2016 (7)
Лютий 2016 (9)
Січень 2016 (9)
Грудень 2015 (6)
Листопад 2015 (4)
Жовтень 2015 (1)
Вересень 2015 (4)
Серпень 2015 (1)
Липень 2015 (14)
Червень 2015 (5)
Травень 2015 (7)
Квітень 2015 (15)
Березень 2015 (9)
Лютий 2015 (9)
Січень 2015 (4)
Грудень 2014 (5)
Жовтень 2014 (5)
Вересень 2014 (1)
Липень 2014 (3)
Червень 2014 (3)
Травень 2014 (4)
Квітень 2014 (7)
Березень 2014 (8)
Лютий 2014 (4)
Січень 2014 (1)
Грудень 2013 (2)
Листопад 2013 (3)
Жовтень 2013 (2)
Вересень 2013 (3)
Серпень 2013 (4)
Червень 2013 (2)
Травень 2013 (3)
Листопад 2012 (1)
Жовтень 2012 (6)
Вересень 2012 (9)
Серпень 2012 (6)
Липень 2012 (3)
Грудень 2011 (1)
Серпень 2011 (1)
Липень 2011 (5)
Червень 2011 (8)
Травень 2011 (6)
Лютий 2011 (2)
Грудень 2010 (3)
Листопад 2010 (1)
Лютий 2010 (1)
Квітень 2008 (3)
Січень 1970 (7)
Останні новини
ЗаголовокКатегория
  • Лабораторні дослідже...
  • ---
  • Лабораторні дослідже...
  • Лабора...
  • Про санепідситуацію...
  • Санепі...
  • Лабораторні дослідже...
  • Лабора...
  • ро організацію пров...
  • Лабора...
  • Лабораторні дослідже...
  • Лабора...
  • Про організацію про...
  • Санепі...
  • Про санепідситуацію ...
  • Санепі...
  • Лабораторні дослідже...
  • Лабора...
  • Лабораторні дослідже...
  • Лабора...
  • Про санепідситуацію ...
  • Санепі...
  • Про організацію про...
  • Санепі...
  • Лабораторні дослідже...
  • Лабора...
  • Лабораторні дослідже...
  • Лабора...
  • Щодо захворюваності ...
  • Санепі...
  • Запобігти ботулізму ...
  • Санепі...
  • Про організацію про...
  • Лабора...
  • Про санепідситуацію...
  • Санепі...
  • Лабораторні дослідже...
  • Лабора...
  • Лабораторні дослідже...
  • Лабора...
    SiteInfo
     Лучшие авторы:
      1    user     443  -  0
      2    serbel     15  -  0


     Новостей:
      Сегодня: 0
      За месяц: 2
      За все время: 457


     Пользователей:
      Новых: 0
      За месяц: 0
      Всего: 15
    Зараз онлайн
    Зараз на сайті: 2
    Пошукових роботів: 0
     
     

    Санепідситуація : Запобігти ботулізму можливо.
     

    Збудник ботулізму дуже поширений в природі, часто зустрічається в грунті куди попадає з виділеннями тварин та людей. Знаходячись в сприятливих умовах, мікроб розмножується і виділяє токсин, рівного якому з біологічних ядів не існує в природі.

    Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, яка накопичила ботулотоксин внаслідок забруднення її та розмноження вегетативних форм збудника, тобто якщо в харчовому продукті виникли анаеробні умови ( відсутність кисню). Найчастіше це в’ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м”ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Накопичення ботулотоксину в продуктах харчування не змінює їхніх органолептичних властивостей.

    Захворіти харчовим ботулізмом можна в будь – якому віці. Харчовий ботулізм реєструють у вигляді спорадичних випадків та спалахів, при чому хворіють іноді не всі особи, що вживали інфікований продукт, що пов’язано з нерівномірністю, «гніздовив» характером розподілу ботулотоксину в твердому продукті.

    Доза ботулотоксину що потрапляє, в організм людини визначає тривалість інкубаційного періоду, при харчовому ботулізмі складає від 8 годин до 10 діб.

    При основному (з їжею) шляху потрапляння ботулотоксину він починає всмоктуватися в ротовій порожнині. У шлунку він не руйнується під дією соляної кислоти, але основна маса ботулотоксину всмоктується без пошкодження слизової оболонки в тонкій кишці.

    Першим і найбільш постійними симптомами ботулізму є підвищена втомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, нудота, блювання, послаблення випорожнень, болі в животі, сухість слизових порожнин рота, язика, глотки.

    Один з найбільш ранніх симптомів ботулізму є порушення зору. Хворі скаржаться, що перед очима з’являється «сітка», «імла», що заважає їм бачити предмети. Виявляється порушення при ковтанні. Однак з найбільш грізних ознак ботулізму є порушення дихання. Найбільш тяжким ускладненням що приводить до смерті хворого, є зупинка дихання і серця.

    Запобігти цьому захворюванню можна, якщо ретельно дотримуватись  технології приготування копченості, солінь, консервованих продуктів, як в домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування. Не слід купувати кров’яну і ліверну ковбасу, солену чи копчену рибу, буженину, шинку, консервовані гриби та овочі у випадкових осіб.

    В травні 2018 року зареєстрований випадок ботулізму, коли захворіла молода особа яка приїхала в гості в смт. Седнів. Причиною захворювання стало вживання в яленої риби, виловлену в р. Снов, та виготовлену в домашніх умовах.

    В квітні 2019 року також зареєстрований випадок ботулізму в смт. Седнів, чоловіка який вживав в ялену не патрану рибу виловлену в р. Снов, засолену в домашніх умовах.

     
     
     
     
     
  • Запобігти ботулізму можливо.
  • «Обережно : м'ясо може бути зараженим!»
  • Стаття в газету
  • Трихінельоз
  • Як вберегтися від холери
  •  
     
     (голосов: 0)
     Версія для друку